[Průzkum] Barefoot nadšence nohy nebolí. A hlava také ne

Jsou barefoot boty opravdu zdravé? Fyzioterapeuté mají jasno, ale my jsme se rozhodli si výhody bosé chůze ještě jednou ověřit.

Oslovili jsme celkem 417 lidí, mezi nimi 294 těch, kteří nosí barefoot boty. Ptali jsme se jich na potíže nohou, bolesti zad, hlavy i na únavu. Výsledky mluví samy za sebe: Barefoot boty pomohly i těm respondentům, kteří je střídají s běžnou obuví. Ještě větší efekt ale měly u těch, kdo obouvají jen barefoot. 

Pojďte se s námi podívat na výsledky.

Na úvod: Koho jsme se ptali?

Celkem 417 lidí. Mezi nimi jsme našli 294 majitelů barefoot bot různých značek. 134 z nich nosí jen barefoot boty, zatímco 94 je střídá s běžnými botami. 156 respondentů obouvá bosé boty jen 2 roky a méně, 127 respondentů 3 roky a více. 

Nevíme bohužel, jak často nosí barefoot boty ti respondenti, kteří je střídají s běžnými botami.

Má smysl střídat barefoot boty s běžnou obuví?

„Všem bych doporučil nosit Ahinsa shoes nebo chodit na boso maximum času. Pokud ale například vaše zaměstnání vyžaduje konkrétní obuv, prospějete svému tělu, i když barefoot obujete jen ve volném čase. Náš průzkum ukázal zlepšení i u těch, kdo boty střídají.“ 

Lukáš Klimpera, fyzioterapeut a zakladatel Ahinsa shoes 

Všech respondentů jsme se ptali na stejné potíže a na to, jestli se po nošení barefoot bot zlepšily:

  • problémy s chodidly
  • bolest kolen
  • bolest kyčlí
  • bolest zad
  • bolest hlavy
  • únava
  • problémy s pánevním dnem

U všech potíží mohli respondenti vybrat jednu ze tří možností. Mohli uvést, že pozorují mírné změny, výrazné změny nebo žádné změny.

Náš tip: Říkáte si, že barefoot boty nejsou pro každého? Máte z části pravdu, v bosobotách musíte našlapovat zlehka, abyste si neublížili. Pro začátečníky proto máme řadu Comfort, která vás chrání před tvrdými došlapy.

Potíže s chodidly se zlepšily u 76 % lidí

Propadlá klenba, vbočené palce, patní ostruhy. Potíže s chodidly se týkaly 52 % našich respondentů. Bosé boty jim je ale pomáhají řešit. 76 % z nich uvedlo, že po nošení barefoot bot vidí zlepšení

U těch, kdo nosí jak barefoot boty, tak běžné boty, hlásí zlepšení 61 %. U opravdových barefoot nadšenců, kteří nenosí nic jiného, je to dokonce 81 %.

Zlepšení pozoruje i 62 % lidí, kteří nosí barefoot boty méně než rok.

Lidé, kteří střídají barefoot a běžnou obuv

Lidé, kteří nosí jen barefoot obuv

 

 Zlepšení pozoruje i 62 % lidí, kteří nosí barefoot boty méně než rok.

 

Potíže si často způsobujeme sami – špatnou obuví.

„Řada potíží pramení z toho, že nohy od dětství fixujeme v pevné botě. Nemohou vnímat a pracovat, svaly oslabí, ale to ještě není největší problém. Ten nastává ve chvíli, kdy mozek nohu přestává vnímat a používat. Vytrácí se pohybový program, který nohu používá a aktivuje.“

Lukáš Klimpera

Ať kolena nebolí: Zlepšení hlásí 45 % respondentů

Ptáte se, jak souvisí bolavá kolena s bosou chůzí? Velmi úzce. Jakmile stáhnete k sobě prsty na nohou, přenastavujete chodidlo a s ním celou nohu. Koleno se prohýbá dozadu a rotuje dovnitř. 

Jak navíc uvádí „bosý profesor“ Daniel Lieberman, v klasických botách chodíme a běháme jinak než bosky. Učíme se dopadat ostře na patu. Lieberman tento náraz přirovnává v ráně kladivem, která ohrožuje klouby. Oproti tomu bosí běžci došlapují měkce na přední část chodidla.

A jak jsou na tom naši respondenti? Potíže s koleny se zlepšily u 45 % těch, kdo nosí barefoot boty alespoň občas. U pravidelných bosochodců je to dokonce 51 %.

Celkem 45 % respondentů pozoruje zlepšení potíží s koleny

Odpovědi lidí, kteří nosí výhradně barefoot obuv

Bolavé kyčle: Barefoot boty pomohly 38 % lidí

S kyčli je to podobně jako s koleny: Nepřirozená poloha chodidel může ovlivnit i je. 

„Jakmile znehybníme prsty a celou nohu v pevné, úzké botě, vyřadíme je z funkce a ovlivníme jejich postavení. To má negativní vliv na nastavení kotníků, kolen a kyčlí. Kolena zapadnou a rotují dovnitř, proto rotují i kyčle a pánev se naklápí příliš dopředu,“ říká Lukáš Klimpera.

Proto není divu, že se potíže s kyčlemi zlepšily u 38 % lidí, kteří obouvají barefoot boty.

lidé nosící výhradně barefoot boty

Lidé, kteří nosí jen barefoot obuv

lidé nosící barefoot i klasickou obuv

Lidé, kteří střídají barefoot a běžnou obuv

 

„Záda už jsou lepší!” říká 55 % barefoot nadšenců

Nepřirozené postavení nohy se šíří tělem dál. Přenastavuje celou dolní končetinu, pánev – a ano, také záda. Možná proto jsou bolesti zad nejčastějším důvodem, proč my dospělí navštěvujeme lékaře (jak uvádí ve své práci například Markéta Ryšavá).

Zdravá chůze bez svazujících bot tak může udělat zázraky. Celkem 55 % našich respondentů vidí zlepšení bolesti zad od doby, kdy začali nosit barefoot boty.

55 % respondentů pozoruje zlepšení bolesti zad

Odpovědi lidí, kteří střídají barefoot a běžnou obuv


U těch, kdo nosí jen bosé boty, je to dokonce 63 %.

Lidé, kteří nosí výhradně barefoot boty

„Boty nám brání v chůzi: změnou tvaru nohy, zejména změnou postavení prstů a neumožněním různých postavení prstů. Boty způsobují, že naše chůze nemusí být variabilní, nemusí se přizpůsobovat terénu, a proto se stává stereotypní, hrubou až patogenní (jako každý stereotyp).“

Clara Lewitová, přední česká fyzioterapeutka

Bolesti hlavy? U 40 % milovníků barefoot bot ustupují

Pevnými, úzkými botami přenastavujeme od nohou postavení těla. Typicky přetěžujeme páteř a uzavíráme hrudník – a právě to může vést i k bolestem hlavy. 

Přirozená bosá chůze zapíná náš mozek. Stimuluje odpovídající mozková centra a zlepšuje náladu.

Možná právě proto hlásí 36 % respondentů, že se bolest hlavy s barefoot botami zlepšila. U těch, kteří nosí jen barefoot boty, je to dokonce téměř 40 %.

Lidé, kteří nosí jen barefoot boty

Lidé, kteří střídají barefoot a běžnou obuv

Obdobné výsledky vidíme u únavy. Ta se s barefoot botami zlepšila u 32 % respondentů. Barefoot nadšenci hlásí 41 %.

Lidé, kteří nosí jen barefoot boty

Lidé, kteří střídají barefoot a běžnou obuv

Tip na čtení: O vlivu bosé chůze na naši mysl jsme psali v článku Spokojenost od hlavy patě. Přečtěte si, proč jsou bosí lidé šťastnější.

Oslabené pánevní dno: Bosoboty pomohly 37 % lidí

Oslabené pánevní dno trápí jak ženy, tak muže – potíž je v tom, že to většina z nás neví. Poznáme spíš projevy, jako je inkontinence, bolesti zad nebo méně radosti ze sexu. Jak jsme psali v článku Jak posílit pánevní dno? Naučte se chodit zdravě, přirozená bosá chůze pomáhá pánevní dno aktivovat, a tak může pomoci od těchto problémů.

26 % z našich respondentů uvedlo, že se potíže s pánevním dnem zlepšily s občasným nošením bosých bot. U těch, kdo obouvají jen barefoot boty, to bylo 37 %.

Lidé, kteří nosí jen barefoot boty

Lidé, kteří střídají barefoot a běžnou obuv

Aktivujte své pánevní dno i vy. Je to snadné a přinese vám to víc radosti ze života. Naučte se jednoduché cviky s e-bookem Pánevní dno: Probuďte ho od nohou. Je ke stažení zdarma.

Čísla mluví jasně: Osvoboďte své nohy

Co tedy ukázal průzkum a zkušenost 294 majitelů barefoot bot? Že bosá chůze prospívá celému tělu a pomáhá i s potížemi, které by vás nenapadlo spojovat s nohami. Zažijte ji i vy. Vyberte si boty, které osvobodí vaše nohy:

  • Mají dostatek prostoru pro prsty.
  • Jsou ohebné a pružné.
  • Tenká a pružná podrážka se přizpůsobí vašim krokům.

To víte, že pro vás přesně takové boty máme. V Ahinsa shoes kráčíte stejně zdravě jako bosky – to prokázala i studie na Masarykově univerzitě v Brně.

Otisk bosého chodidla je téměř totožný s otiskem nohy v Ahinsa shoes

Vyberte si ty své

PS: A jestli vás trápí některé z potíží, na které jsme se ptali našich respondentů, prolistujte si e-book Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma). Najdete v něm příčiny těchto potíží a jednoduchá cvičení.

Další zajímavé články