Jak poznám, že mi nové boty sedí?

Vklouznout poprvé do nových Ahinsa shoes. Je to radost – ale zároveň překvapení. Naše zdravé boty vychází z přirozeného tvaru chodidla, proto se v nich cítíte jinak než v klasických úzkých botách. 

Jak tedy poznáte, že vám vaše nové Ahinsa shoes sedí?

Důležité: Boty vždy zkoušejte doma

Nové Ahinsa shoes zkoušejte vždy nejdřív doma. Jen tak zůstanou čisté, a kdyby vám nesedly, můžete je vrátit. Rádi vám  pošleme novou velikost nebo vrátíme peníze.

1. Před palcem máte cca 0,5 cm volného prostoru – tzv. nadměrek.

Oblečte si ponožky, obujte boty a stoupněte si na špičku. Před prsty by měl zůstat tzv. funkční nadměrek. To je volný prostor, díky kterému se může noha přirozeně hýbat. 

U menších velikostí (36–37) stačí nadměrek cca 3 mm, zatímco větší (47+) vyžadují až 11 mm.

Jestli při nákroku nebo stoji na špičkách cítíte, že se prsty dotýkají špičky boty, potřebujete větší velikost.

2. Pata nedře ani se nevyzouvá.

Možná vás překvapil volný prostor za patou. Ten je v pořádku, pokud se vám bota nevyzouvá. Slouží k tomu, aby se mohla noha svobodně hýbat.

Jestli vás pata dře, znamená to, že vám boty nesedí. Nečekejte, že povolí, rovnou si vyměňte velikost.

3. Nárt netlačí a nebolí.

Jestli máte ze šněrovacích bot otlačený nárt, povolte si tkaničky. 

Boty nejdou šněrovat a nárt tlačí? Pak nejspíš máte model, který není vhodný pro vaši výšku nártu. Doporučujeme zvolit šněrovací model.

4. Prsty mají dostatek prostoru.

Ve zdravé botě se prsty k sobě netlačí. Naopak, měly by mít dostatek prostoru pro tzv. centrovanou pozici.

Nejste si jistí, jestli mají vaše prsty dost místa? Vytáhněte vložku, stoupněte si na ni a zatižte nohu. Prsty nastavte do centrované pozice podle videa výš. Vejdou se takto na vložku, nebo z ní noha přetéká ven?

Jestli přetéká, znamená to, že máte špatnou velikost nebo příliš úzké boty. Vyzkoušejte naše extra široké modely

5. Bota neplandá, nezakopáváte o špičky.

Ve zdravých botách mají nohy prostor pro svobodný pohyb. To ale neznamená, že by vám měla bota padat nebo plandat kolem nohy. Jestli to tak je, zkuste utáhnout tkaničky. Nepomohlo? Pak vyměňte velikost za menší.

6. Bota vás neomezuje v pohybu – v žádném směru.

Dobrá bota se přizpůsobí vám, ne vy jí. Proto byste měli být schopní se v ní svobodně postavit na špičky, udělat krok nebo ohnout chodidlo podle terénu, po kterém jdete.

Co byste měli vědět: Ahinsa shoes nemusíte „rozšlápnout“.

Ručně je vyrábíme z poddajných materiálů. Proto vám sednou na první dobrou. Žádné puchýře, otlačeniny a otoky. Po chvíli nošení se ještě více přizpůsobí vašim nohám i stylu chůze.

Ptáte se:

➡️ Když chodím, vepředu narážím prsty o botu. Co to znamená?

To znamená, že potřebujete o číslo větší boty. Ve zdravé botě se noha při každém kroku natahuje a smršťuje, proto je důležitý nadměrek. To je volný prostor před prsty, který umožňuje přirozený pohyb.

➡️ Za patou mám volný prostor, materiál se ohýbá. Je to správně?

Ano, to je správně. Ahinsa shoes vyrábíme bez výztuhy v patě a s dostatkem volného prostoru. Proto se v nich nohy svobodně hýbou a na patu nic netlačí.

➡️ Boty mi nesedly. Jak můžu vyměnit velikost?

Jednoduše! Na této stránce najdete postup, se kterým vám boty bleskurychle vyměníme – a poštovné platíme my.

➡️ Nejspíš jsem si vybral(a) špatný model. Co teď?

Podívejte se na stránku o výměně a vrácení bot. Najdete tam způsob, jak boty vrátit – a pak si můžete hned vybrat jiné, které vám sednou.

➡️ Proč jsou Ahinsa shoes tak široké?

Protože lidská noha není úzká a špičatá. Aby vaše prsty svobodně fungovaly, potřebují dostatek volného prostoru. Ten jim dávají zdravé boty, jako jsou Ahinsa shoes.

My víme, první pohled na zdravé boty je nezvyklý. Ale brzy si na ně zvyknete tak, že vám klasické úzké boty budou připadat (právem) nesmyslně špičaté.

Další zajímavé články